Blogartikel

Hoe kunt u een uniek terras inrichten met blauwe steen?

4 Mai 2017
Teilen

In het vorige artikel hebben we uitgelegd hoe u een terras kunt aanleggen in blauwe steen, van de fundering tot het leggen van de tegels of kasseien in blauwe steen. Ontdek in dit artikel hoe u de afwerking, het legpatroon en de dikte van de tegels kiest om een terras met blauwe steen in te richten volgens uw smaak.

De 1e stap om een terras in te richten: uw blauwe steen kiezen

Als u een terras inricht met blauwe steen, kiest u voor duurzaamheid en stijl. Blauwe steen is bestand tegen weer en wind, de zon, vorst, spatten of vlekken. Een terras in Blauwe Steen uit Henegouwen is tegen alles bestand! Het is een bron van dagelijks plezier en langdurig genoegen.

Blauwe Steen uit Henegouwen is verkrijgbaar in een uitgebreid aanbod van afwerkingen en formaten. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Speel met verschillende formaten en afwerkingen om een uniek terras in te richten in blauwe steen.

Houdt u van modern? Kies dan voor een van de volgende afwerkingen:

  • EnoSkin voor een mooie, uniforme lichtgrijze kleur. Door de korrelige, antislip textuur is EnoSkin ideaal rond een zwembad. Deze afwerking doet denken aan een trendy betoneffect, maar met een extra stijlvol accent.
  • Geschuurd voor een gladde, effen lichtgrijze steen met een geschuurd aspect. Een stijlvolle keuze, geschikt voor zowel een traditionele als een moderne stijl.
  • Lichtblauw gezoet voor kenmerkende, intens blauwe kleur van Blauwe Steen uit Henegouwen. Deze gladde, satijnzachte afwerking is een plezier aan uw voeten en voor uw ogen.
  • Gezaagd is de meest pure afwerking met een lichtgrijze kleur en blauwe stroken.

Deze afwerkingen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein vierkant (15×15 cm) tot groot vierkant (90×90), of rechthoekig van 60×30 cm tot 90×45 cm. Grote maten onderstrepen het eigentijdse en pure karakter van uw terras. Kleine formaten zijn nu echter ook weer in de mode.

Een terras inrichten: de blauwe steen kiezen Een terras inrichten: de blauwe steen kiezen

Zowel grote, gezaagde tegels als geschuurde of EnoSkin-tegels met een betonlook zijn ideaal voor een minimalistische, moderne stijl

Als u houdt van cottagestijl, kiest u best voor tegels die een rustiek, warm accent bieden voor uw buiteninrichting:

De lichtgrijze EnoStyl-tegels doen denken aan de tegels in oude kerken door zijn oneffen randen. Creëer een harmonieus geheel door deze tegels zowel voor uw interieur als exterieur te gebruiken.

Geeft u de voorkeur aan kasseien? Kies in dat geval voor de getrommelde KlinkStone of Henegouwen Antic-kasseien die doen denken aan de vloeren in de abdijen en kastelen van weleer. Beide producten zijn ideaal voor een woning in cottagestijl.

Wilt u een origineel en bijzonder effect, dan zijn gekloofde kasseien de perfecte keuze. De gekloofde zijde levert een prachtig lichtspel in de zon. Deze kasseien fonkelen en brengen de natuurlijke schoonheid van arduintot uiting.

Afwerkingen met een uitgesproken 3D-textuur zijn momenteel heel populair. Maak het verschil met de speciale afwerkingen van Blauwe Steen uit Henegouwen, zoals Gefrijnd of IJsbloemen ! Deze sterk getextureerde afwerkingen zijn uitermate decoratief en bovendien ook antislip.

Bent u op zoek naar een unieke stijl voor uw terras? U kunt spelen met legpatronen, het combineren van afwerkingen en/of formaten om uw terras te customizen volgens uw smaak, ongeacht of u van modern of rustiek houdt.

Een terras aanleggen: afwerkingen combineren

Waarom kiest u niet voor verschillende afwerkingen en formaten?

De 2e stap om een terras te leggen: het legpatroon kiezen

Het legpatroon bepaalt hoe u een terras in blauwe steen legt, meer bepaald de wijze waarop u tegels combineert. U kunt tegels met dezelfde afwerking gebruiken of u kunt kiezen voor een mix van verschillende afwerkingen om een unieke stijl te creëren. Ook verschillende formaten kunnen onderling gecombineerd worden. Leg grote tegels naast kleine of rechthoekige naast vierkante om perspectief te creëren en een origineel effect te bekomen.

U kunt tegels gewoon naast elkaar leggen of spelen met het patroon om een uniek resultaat te verkrijgen. Er bestaan verschillende legmethoden:

Dambordpatronen (recht of schuin), en visgraad zijn op het eerste zicht de meest traditionele. Ze bieden echter ook de mogelijkheid om creatief te werk te gaan door bijvoorbeeld verschillende afwerkingen en texturen te mengen, of door een heel modern accent aan te brengen met stroken van diverse breedten.

Romeins verband: het Romeins verband lijkt op het eerste zicht onregelmatig, maar volgt wel degelijk een bepaald patroon. Hierbij worden (vierkante of rechthoekige) tegels van verschillende formaten gecombineerd in een patroon dat over het hele oppervlak toegepast wordt. Voor een optimaal resultaat vermijdt u best dat de voegen elkaar kruisen, het plaatsen van meer dan twee tegels van hetzelfde formaat naast elkaar en voorkom dat voegen te lang worden.

Opus incertum: in het zogenaamde “opus incertum”-patroon worden tegels van onregelmatige vorm gecombineerd. Deze techniek is ideaal wanneer u bijvoorbeeld gerecyclede tegels gebruikt. Opus incertum geeft uw terras in blauwe steen een rustiek aspect en uniek cachet. Dit legverband is ook uitermate geschikt om verschillende afwerkingen te combineren.

Een terras leggen: het legpatroon Een terras leggen: het legpatroon

Dambord, structurerende stroken of opus incertum … laat uw creativiteit de vrije loop voor een legpatroon naar uw smaak.

En de laatste stap voordat u een terras aanlegt: de dikte van de tegels bepalen

Voordat u een terras in blauwe steen aanlegt, moet u de dikte van de tegels bepalen. De keuze van de dikte is afhankelijk van het gebruik van uw terras. . Als uw terras in blauwe steen bestemd is om op te lopen, volstaat een dikte van 3 cm. Bepaalde afwerkingen of producten- onder meer voor kasseien – zijn echter niet verkrijgbaar in een dikte van 3 cm. In dat geval kunt u kiezen voor het dunste verkrijgbare formaat.

Als u beslist om een oprit te maken voor voertuigen, is er een dikte van 5 cm nodig voor extra stevigheid. Voor zware voertuigen zoals bestelwagens of een publieke weg, is een dikte van 8 cm beter.

Een terras aanleggen: de trends Een terras aanleggen: de trends

Getextureerde afwerkingen met een tactiel en visueel effect zijn momenteel erg “in”. Grote tegels blijven de favoriet, maar ook kleine formaten in een stijlvol en gestructureerd legpatroon winnen aan populariteit.

Een trendy inrichting!

Blauwe Steen uit Henegouwen volgt de huidige trends. Personaliseer uw tegels voor een trendy inrichting! De mogelijkheden zijn legio.

De huidige trends om een terras in te richten:

  • Personaliseer uw tegels voor een uniek terras: Combineer verschillende afwerkingen en formaten voor een gepersonaliseerd legpatroon en een uniek terras aan te leggen.
  • Een “tactile surface”: tegels met textuur zijn momenteel “in”. Kies tegels met een driedimensionaal reliëf en unieke tactiele en visuele effecten. Ga voor tegels in blauwe steen met textuur, zoals Gesclypeerd, Gegradineerd, Oude frijnslag, IJsbloemen, Gepunt, of Gebouchardeerd
  • De stijl “small, big”: Kleine formaten zijn weer modieus. U kunt ze alleen gebruiken of in combinatie met andere formaten om een geheel eigen legpatroon te creëren. Volg vooral uw eigen smaak.
  • “Back to origins”: Ga voor een minimalistische industriële stijl. Tegenwoordig gaan we weer terug naar het origineel, onregelmatige, natuurlijke en ambachtelijke formaten. Er is niets natuurlijker dan tegels in blauwe steen van Belgische bodem. Elke tegel is uniek en wordt mechanisch bewerkt om de originele kenmerken van de blauwe steen optimaal naar voor te brengen. De lichtgrijze EnoStyl-tegels of Blauw gevlamd passen perfect bij deze trend.
  • Een trendy betonlook: Een betonlook en grijze vloeren voor een eigentijdse, industriële sfeer is dé trend van de laatste jaren. De natuurlijke grijze kleur van Blauwe Steen uit Henegouwen sluit perfect aan bij deze stijl. De grote EnoSkin-tegels creëren een moderne betonlook mét een stijlvol accent.
 

Wilt u graag een terras aanleggen met blauwe steen? Laat u begeleiden en vraag advies aan een vakman.


Fotos herunterladen
Teilen