Blogartikel

Die witte vlekjes in blauwe steen? Getuigenis van toen de Ardennen nog een tropische zee waren

24 Oktober 2017
Teilen

Je houdt niet van vlekken, maar die witte plekjes in blauwe steen – crinoïden genaamd – zijn een ander verhaal. Ze geven je woning net dat tikkeltje meer.

Die witte vlekjes in blauwe steen? Getuigenis van toen de Ardennen nog een tropische zee waren

In tegenstelling tot keramische tegels komen tegels in Belgische blauwe hardsteen niet zomaar uit een fabriek. Blauwe steen is een verrassend natuurproduct dat hier in Henegouwen wordt ontgonnen. Een van de kenmerken die blauwe steen onderscheidt van andere producten: de natuurlijke, kleine, witte figuurtjes in de steen. Daar schuilt een interessant verhaal achter. Lees snel verder!

Wat is blauwe steen?

Blauwe steen is een sedimentair gesteente, wat betekent dat het gevormd is uit lagen opeengestapeld sediment of organisch materiaal. Meer bepaald is het een type kalksteen, omdat het ontstaan is uit lagen kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van onderwaterfauna en -flora. Gedurende duizenden jaren zijn die samengeperst tot een gesteende met, jawel, een hoog kalkgehalte. Van de poreuze krijtrotsen van Dover tot de bikkelharde en niet-poreuze blauwe hardsteen uit Henegouwen: het zijn allemaal voorbeelden van kalksteen.

Het verrassende verhaal achter de witte vlekjes of ‘crinoïden’

De blauwe steen die Carrières du Hainaut in België ontgint, is oud. Steenoud, zelfs. Hij werd maar liefst meer dan 345 miljoen jaar geleden gevormd. Toen heerste hier een heel ander klimaat. De Ardennen maakten deel uit van een tropische zee vol koralen. In het Laat Devoon en Vroeg Carboon vormden die koralen dikke kalksteenlagen op de bodem van de zee, die nu dus blauwe steen zijn.

De witte vlekjes in Henegouwse blauwe steen zijn een herinnering aan deze tropische zee. Het zijn de kalkskeletjes van crinoïden, ook wel zeelelies genoemd. In tegenstelling tot wat die poëtische naam doet vermoeden, zijn het geen bloemen, maar een diersoort verwant aan zeesterren en zee-egels. In onze contreien kwamen deze diertjes destijds enorm veel voor, waardoor blauwe steen nu een prachtig tapijt vol witte vlekjes vormt, de fascinerende fossielen van crinoïden en andere zeeleven.

Wist je trouwens dat zeelelies nog altijd voorkomen in de zee? Biologen beschouwen ze als een ‘levend fossiel’ omdat ze al zo lang – bijna onveranderd – voorkomen op aarde, al vind je ze natuurlijk niet meer in de Ardennen.

Zeeleties koraal

‘The real thing’

Je houdt uiteraard niet van vlekken op je vloer, maar die witte figuurtjes in blauwe steen zijn een heel ander verhaal. De meeste mensen zijn er dol op. En terecht, want ze geven je interieur, gevel of terras meteen dat tikkeltje meer, een verhaal. Authentieke blauwe steen is een klassieker in tal van uitvoeringen, waaraan keramische imitaties niet kunnen tippen. Dat zie en voel je!

Authentieke blauwe steen

Ook in Aziatische blauwe steen zie je witte vlekjes. Toch zijn dat geen crinoïden. Het zijn oölieten die na verloop van tijd oxideren en zelfs roestvlekken kunnen opleveren.

 

Wil je dat jouw woning een authentiek en persoonlijk verhaal vertelt?


Fotos herunterladen
Teilen